*Een dagje ‘tuinen kijken’  in Appeltern

                    za. 04 mei  2019

De informatietuinen  in Appeltern

 

Begin jaren '80 startte Ben van Ooijen in Appeltern zijn eigen hoveniersbedrijf, Van Ooijen's Hoveniers. Die activiteit was het begin van De Tuinen van Appeltern. Om zijn werk als hovenier wat gemakkelijker te ‘verkopen’ legde Ben bij zijn bedrijfsloods een aantal kleine modeltuinen aan met onder andere gemetselde muurtjes, een folievijver en ook een paar vaste plantenborders. Met deze modeltuintjes gingen de ontwerpen die Ben maakte meer ‘spreken’, mensen konden zich gemakkelijker voorstellen wat er nu met de lijntjes en vakjes op de tekening bedoeld werd. Al snel waren de voorbeeldhoekjes bekender dan het hoveniersbedrijf en dus werd er besloten om de voorbeeldtuin separaat te gaan exploiteren. 

Na een rondgang door Nederland om te zien wat er op het gebied van tuinenparken zoal bestond, besloot Ben een park aan te gaan leggen waar alle  in Nederland  geproduceerde producten en planten te zien zouden zijn.
Bezoekers zouden  er  niet  alleen  naar  toe  moeten  gaan  voor  de  inspiratie, ze zouden vooral geholpen  moeten  worden met alle informatie over prijzen, leveranciers en bedrijven die hun hulp en diensten aanbieden.

Tot  op  de  dag  van  vandaag  is  de  formule  nog  steeds actueel en is er vastgehouden aan het concept, hoewel er naast inspiratie en informatie nu ook het vermaak en de beleving zijn ingepast. De Tuinen van Appeltern genieten inmiddels grote bekendheid in binnen- en buitenland en worden geroemd om hun objectieve status en veelzijdigheid. 

Het park is begonnen op een halve hectare en is momenteel 22 hectare groot. Achter de schermen wordt er alweer druk gewerkt aan nog eens 7 hectare aan uitbreiding. De Tuinen van Appeltern is een particulier initiatief zonder overheidssteun en subsidies. Door de objectieve voorlichting wordt wel samengewerkt met bijna alle tuin-gerelateerde organisaties en bedrijven.
Door Ben zijn inzet om de tuincultuur in de breedte te bevorderen ontving Ben van Ooijen inmiddels diverse onderscheidingen en prijzen.
 
Voor Ben is er overigens veel meer dan tuin; zijn inspanningen, en daarmee straks ook het park, zijn gericht op de totale buitenruimte. Dat betekent dus ook aandacht voor het milieu, de gezondheid, energie, klimaat, enz.                                                                                            

 Prijs:  55 € velt-leden,  60 €  niet-leden,  omvat  busreis, inkom, broodjeslunch (*)

Deelnemen? Eerst aanmelden bij Laure  en  John. Dan overschrijven op de
Velt - rek. BE89 9792 5497 2585, p.a. Pater Pirestraat 9, 8800 Roeselare met vermelding “Appeltern”.

Vertrek:  om  6u.45  aan de parking Rinus, Beverenseaardeweg, 8800 Roeselare

 

(*)  broodjeslunch  omvat  kop ambachtelijke tomaten-crème-soep - vloerbrood met boter op tafel - étagères luxe broodjes zalm, gerookte kip en brie - onbeperkt koffie, thee, melk, karnemelk of jus d’orange.

 

Aanmelden op 0486 67 78 48       051 22 63 72            lauredekeerle@myonline.be

Nog enkele plaatsen vrij!!!